Zupa z zielonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    200 g
  • pomidory

    5 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    2 szt.
  • woda

    1,5 l
  • oregano

    2 łyżeczki
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać, następnie wsypać do garnka z wodą i postawić gotować. Dodać 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do soczewicy. Cebulę zeszklić na 4 łyżkach oliwy i razem z nią dodać do gotującej się soczewicy. Czosnek wycisnąć przez praskę do zupy. Wszystko razem gotować ok 30 minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy soczewica będzie miękka dodać do zupy pomidory i oregano i gotować jeszcze przez ok 10 minut. Zupę na koniec przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 24.10.2015 22:34
bardzo apetyczna zupka ;)
Megg 24.10.2015 18:52
super smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat