Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonej soczewicy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar drobiowy 1,5 litra
soczewica 200 gram
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 2-3 szt
marchew 1 szt
pietruszka mała 1 szt
tymianek 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonej soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę namoczyć na około 30-40 minut.
Krok 1 - Zupa z zielonej soczewicy foto
2
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju.
Krok 2 - Zupa z zielonej soczewicy foto
3
Zalać cebulkę przygotowanym wcześniej wywarem. Dodać soczewicę, liście laurowe i tymianek. Gotować całość 20 minut.
Krok 3 - Zupa z zielonej soczewicy foto
4
Dodać do zupy pokrojone warzywa. Gotować około 15-20 minut.
Krok 4 - Zupa z zielonej soczewicy foto
5
Przyprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Krok 5 - Zupa z zielonej soczewicy foto
6
Smacznego :)
Krok 6 - Zupa z zielonej soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 07.03.2014 23:29
Nigdy nie robiłam nic z soczewicy. Chyba czas nadrobić zaległości:)
Romanowka 04.02.2014 15:38
rozgrzewająca i pyszna!
idealme 04.02.2014 15:21
pyszna zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak