Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonej soczewicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa

cebula 1 sztuka
seler naciowy 3-4 łodygi
marchew 3 średnie
soczewica zielona 1/2 szkl
oliwa 2 łyżki
bulion warzywny 2 l
tymianek 1-2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Grzanki

Chleb wiejski
oliwa
ser feta
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonej soczewicy

Zupa: Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę. Warzywa podsmażyć, następnie przykryć naczynie i dusić ok 5 minut. Wlać ok 2 l bulionu warzywnego. Dodać soczewicę. Całość gotować aż soczewica będzie miękka. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Grzanki: Chleb cienko pokroić, skropić oliwą z oliwek. Podpiec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać z serem feta i świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak