Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonego groszku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
woda 4 l
włoszczyzna 1 pęczek (z natką)
groszek zielony 450 g
śmietana 18 proc 250 g
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
przyprawa uniwersalna 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonego groszku

1. Ćwiartki oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą. Zagotowujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

2. Po tym czasie wyławiamy włoszczyznę (marchewki zostawiamy) i wsypujemy groszek oraz przyprawę uniwersalną. Gotujemy 10 minut.

3. Następnie zupę doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. Śmietanę hartujemy mieszając ją na misce z jedną łyżką wazową zupy. Wlewamy do zupy, ciągle mieszając zawartość garnka. Zupę zdejmujemy z ognia, podajemy z makaronem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 29.11.2015 23:22
pysznie u Ciebie
Babeczka35 26.11.2015 19:31
Super smaczna zupka.
irenka 26.11.2015 17:56
smaczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak