Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku

Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuka
  • brokuł

    1/2 sztuka
  • groszek mrożony

    100 gram
  • groszek cukrowy

    200 gram
  • pieczarki

    200 gram
  • kukurydza minikolby Smak

    5 sztuka
  • pasta curry

    2 łyżka
  • imbir starty

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbek
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • mleko kokosowe

    200 mililitr
  • mielona trawa cytrynowa

    2 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy do smażenia

  • sok z limonki

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    do podania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku foto
Do garnka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażyć. Dodać czerwoną pastę curry, rozgniecione ząbki czosnku i dalej smażyć przez chwilę.
Krok 2 - Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku foto
Dodać pokrojone w dużą kostkę filety z kurczaka i obsmażyć. Wlać bulion drobiowy, dodać starty świeży imbir, pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chili i zagotować.
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki i brokuł podzielony na różyczki wrzucić do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Krok 3 - Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku foto
Dodać świeży groszek cukrowy oraz mrożony groszek i jeszcze przez chwilę gotować, uważając aby warzywa pozostały jędrne i nie rozgotowały się.
Krok 4 - Zupa z warzywami i kurczakiem po tajsku foto
Zupę doprawić solą, sokiem z limonki, dodać mini kolby kukurydzy, pastę z trawy cytrynowej i mleko kokosowe. Wymieszać i jeszcze przez chwilę trzymać na małym ogniu. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:42
Moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat