Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z suszonych grzybów z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 1-2 dag
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
ziemniaki 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
angielszkie ziele 5-6 szt
mleko 1-2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z suszonych grzybów z warzywami

Grzyby umyć, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i moczyć około 1-2 godziny. Następnie w tej samej wodzie w której się moczyły gotować do miękkości. W drugim garnku zagotować 1 litr wody, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę i gotować. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, angielskie ziele, liście laurowe, sól, pieprz i gotować do miękkości warzyw. Grzyby wyjąć w wywaru, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Podsmażone grzyby i wywar dodać do warzyw, wlać mleko wymieszane z mąką, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.10.2012 10:18
ciekawa propozycja
Koper 05.09.2012 22:51
Bardzo lubię zupy z suszonych grzybów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak