Zupa z suszonych borowików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • susz grzybowy

    1,5 łyżki
  • smietana 18%

    150 ml
  • olej do smażenia

  • mąka

    2 łyżki
  • kminek mielony

    szczypta
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • borowiki suszone

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borowiki suszone moczymy w wodzie przez 12 godzin, najlepiej pozostawić je na noc. Następnie kroimy je na mniejsze cząstki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Cebule należy zeszklić na maśle i przełożyć do garnka z gotującymi się grzybami, do zupy dodajemy susz grzybowy, sól, pieprz, kminek mielony, na koniec wystarczy już tylko zabielić śmietaną z mąką, podajemy z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat