Zupa z suszonego groszku z rybą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety ryby morskiej

    3
  • ziemniaki ugotowane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* groszek zielony suszony - 500g,
* filety z pangi mrożone - 3 sztuki,
* ziemniaki ugotowane - 3 duże,
* sól,
* cukier - łyżka,
* kolendra mielona - szczypta,
* sok z cytryny,
* pieprz ziołowy.

PRZYGOTOWANIE:

Groch zalać zimna wodą wg przepisu na opakowaniu - na moim wystarczyły 2 godziny, ale mimo wszystko lepiej jest wydłużyć czas o kilka godzin. Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Podsmażyć na suchej patelni, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek przepłukać, odsączyć, przełożyć do garnka i zalać wrzącą woda na ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren. Dodam sól i cukier. Gotować na średnim ogniu wg przepisu na opakowaniu - u mnie była wzmianka o 20 minutach, ale zawsze wydłużam czas gotowania, aby groszek był rozgotowany. Gdy zupa będzie już gęsta, a groszek miękki, dodajemy mielona kolendrę, pokrojone ziemniaki i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Po kilku minutach dodajemy rybę, delikatnie mieszamy i przelewamy zupę do półmisek. Dekorujemy kilkoma kawałkami usmażonej ryby, układając ja po środku. Aby wzbogacić nieco rybny smak, można ja wcześniej usmażyć na niewielkiej ilości masła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wojr63 12.06.2012 20:58
jaki ładny kolor
Gosia40 19.03.2011 12:27
Ciekawa propozycja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat