Zupa z soczewicy na piwie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    250 g
  • piwo ciemne

    500 ml
  • bekon

    100 g
  • cebula

  • bulion wołowy

    1,2 l
  • liść laurowy

  • włoszczyzna

  • ziemniaki

    500 g
  • Pomidory krojone z puszki

  • sól i pieprz

  • papryka ostra Prymat

  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę zalać piwem na 3 godz. Bekon pokroić w kostkę ,podsmażyć ,dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka ,zalać piwem z soczewicy oraz bulionem. Włożyć liść laurowy ,dotować 50 min. Dodać pokrojoną w słupki lub kostkę włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki ,pomidory razem z zalewą ,przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Gotować jeszcze ok 20 min. Na koniec dodać ocet ,wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 16.03.2015 14:38
Nigdy nie jadłam zupy na piwie - ciekawa propozycja :)
luna76 16.03.2015 09:34
muszę sobie taką ugotować :)
Asik32 15.03.2015 22:52
Ciekawe połączenie:-)
IlonaAlbertos 15.03.2015 21:32
Wygląda wspaniale.
wwwiolka 15.03.2015 20:57
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 15.03.2015 20:46
smaczna i rozgrzewająca
gosia56 15.03.2015 20:36
Ciekawe jak ta soczewica została cała po 50 minutach gotowania bo ja tak nie potrafię ugotować ;)
Róża1 15.03.2015 20:25
wyśmienita zupa !!!!!!! podziwiam pomysł !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat