Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy na piwie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 250 g
piwo ciemne 500 ml
bekon 100 g
cebula
bulion wołowy 1,2 l
Liść laurowy suszony Prymat
włoszczyzna
ziemniaki 500 g
pomidory krojone z puszki
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
ocet winny czerwony 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy na piwie

Soczewicę zalać piwem na 3 godz. Bekon pokroić w kostkę ,podsmażyć ,dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka ,zalać piwem z soczewicy oraz bulionem. Włożyć liść laurowy ,dotować 50 min. Dodać pokrojoną w słupki lub kostkę włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki ,pomidory razem z zalewą ,przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Gotować jeszcze ok 20 min. Na koniec dodać ocet ,wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 16.03.2015 14:38
Nigdy nie jadłam zupy na piwie - ciekawa propozycja :)
luna76 16.03.2015 09:34
muszę sobie taką ugotować :)
Asik32 15.03.2015 22:52
Ciekawe połączenie:-)
IlonaAlbertos 15.03.2015 21:32
Wygląda wspaniale.
wwwiolka 15.03.2015 20:57
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 15.03.2015 20:46
smaczna i rozgrzewająca
gosia56 15.03.2015 20:36
Ciekawe jak ta soczewica została cała po 50 minutach gotowania bo ja tak nie potrafię ugotować ;)
Róża1 15.03.2015 20:25
wyśmienita zupa !!!!!!! podziwiam pomysł !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak