Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
oliwa 1 łyżka
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
soczewica czerwona 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
imbir 1/2 łyżeczki
bazylia
natka pietruszki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Warzywa obrać i pokroić w plasterki, a następnie wrzucić do gorącej wody, dodać również przepłukaną wcześniej soczewicę i całość gotować do miękkości. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić przez chwilę do przestudzenia, a następnie całość zblenderować na jednolity krem. Ponownie zupę postawić na ogniu, dodać koncentrat pomidorowy, oliwę, kurkumę, imbir, szczyptę bazylii, suszonej natki pietruszki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu naturalnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.04.2015 23:09
Zdrowa zupa.
JOANNA16 12.03.2015 14:37
z chęcią bym spróbowała takiej zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak