Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 150 gram
pomidory krojone z puszki 1 opakowanie
przecier pomidorowy 3 łyżki
cebula 1/2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
seler naciowy 1 gałązka
papryczka chili
rozmaryn
oliwa
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem, gotujemy razem z resztą warzyw: marchewkę, pietruszkę, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez godzinę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami świętej Małgorzaty.
W międzyczasie w osobnym garnku przygotowujemy pomidory. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany rozmaryn oraz puszkę pomidorów i przecier pomidorowy – dusimy około 15 minut do czasu aż pomidory się rozpadną.
Gdy bulion będzie gotowy przecedzamy go i wrzucamy soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut aż zmięknie w połowie czasu dodajemy pokrojony w talarki seler naciowy. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez chwilę. Dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 26.01.2015 15:18
Robię podobnie, jest smaczna
Konczi 26.01.2015 14:11
uwielbiam zupy z soczewicy :) wygląda obłędnie :)
Monika-twin 26.01.2015 14:03
PYSZNE DANIE.
Cranberry 26.01.2015 13:24
Wyprobuje :)
Joannasz3190 26.01.2015 13:15
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak