Zupa z soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    150 gram
  • pomidory krojone z puszki

    1 opakowanie
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • papryczka chili

  • rozmaryn

  • oliwa

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem, gotujemy razem z resztą warzyw: marchewkę, pietruszkę, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez godzinę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami świętej Małgorzaty.
W międzyczasie w osobnym garnku przygotowujemy pomidory. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany rozmaryn oraz puszkę pomidorów i przecier pomidorowy – dusimy około 15 minut do czasu aż pomidory się rozpadną.
Gdy bulion będzie gotowy przecedzamy go i wrzucamy soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut aż zmięknie w połowie czasu dodajemy pokrojony w talarki seler naciowy. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez chwilę. Dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 26.01.2015 15:18
Robię podobnie, jest smaczna
Konczi 26.01.2015 14:11
uwielbiam zupy z soczewicy :) wygląda obłędnie :)
Monika-twin 26.01.2015 14:03
PYSZNE DANIE.
Cranberry 26.01.2015 13:24
Wyprobuje :)
Joannasz3190 26.01.2015 13:15
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat