Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
marchew 1
pietruszka 1
ziemniaki 4
czosnek 1 główka
śmietana 30% 150 ml
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
przyprawa do potraw 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Kroki postępowania

1
Płuczemy a następnie namaczamy soczewicę na 2 godziny. Ugotuje się wtedy bardzo szybko. A nam chodzi o to, żeby się wręcz rozgotowała.
Krok 1 - Zupa z soczewicy foto
2
Ziemniaki, marchew, czosnek i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Zupa z soczewicy foto
3
Wrzucamy warzywa do soczewicy. Dolewamy wody tyle, aby było jej dwa razy więcej niż reszty składników. Przyprawiamy jarzynką, solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy aż do miękkości warzyw.
Zabielamy śmietaną.
Krok 3 - Zupa z soczewicy foto
4
Podajemy z pieczywem razowym lub macą. Smacznego!
Krok 4 - Zupa z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 21.02.2013 12:42
świetna
Zdzisław 31.01.2013 23:35
smaczna
Monika58 31.01.2013 22:53
z chęcią wypróbuję
Anna133 31.01.2013 22:44
wspaniałe połaczenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak