Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 duża sztuka
seler korzeniowy ok. 50 gram
kapusta pekińska 1 szklanka
ziemniaki 4-5 średnich sztuk
cebula 1/2 sztuki
olej do smażenia
mrożony zielony groszek 2 szklanki
pieprz do smaku
bulion warzywny 1,5 litra
soczewica czerwona 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem

Kroki postępowania

1
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować (ma jej być ok. 1 szklanka). Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać ok. 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 1 - Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem foto
2
Do cebuli dodać przygotowane warzywa,wymieszać, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 2 - Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem foto
3
Do garnka wrzucić soczewicę i mrożony groszek.
Krok 3 - Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem foto
4
Wlać bulion i zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4 - Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem foto
5
Zupę doprawić do smaku czarnym pieprzem i, w razie potrzeby, przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.01.2014 18:47
Taką zupę to ja bym z chęcią zjadła.
adelajda 13.05.2013 22:15
nigdy nie jadłam soczewicy ale Twoja wygląda apetycznie że musze ugotować
fotoviderek 13.05.2013 06:39
Chętnie bym spróbował Twojej zupy :)
leonowie 10.05.2013 16:06
soczewicy jadłam tylko raz, z chęcią wypróbuję Twój przepis:)
owca441 10.05.2013 15:57
muszę ją zrobić i sprawdzić jak smakuje soczewica

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak