Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pstrąga o rozmarynowo-cytrynowym aromacie z kawałkami pomidorów i bazylią

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

odpady ze świeżego pstrąga z dwóch sztuk
cytryna 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
świeży rozmaryn 2 gałązki
cebula 1/2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól
pomidor 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
marchewka 1 sztuka
seler mały kawałek
bazylia świeża 8 listków
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pstrąga o rozmarynowo-cytrynowym aromacie z kawałkami pomidorów i bazylią

Odpady po filetowaniu dwóch pstrągów, czyli głowy, ogony, kręgosłupy, płetwy wrzucamy do garnka. Dodajemy czosnek, cebulę w kawałku, liść laurowy. Zalewamy wszystko trzema szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, dodając w międzyczasie startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i seler.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Smażymy je na rozgrzanej oliwie. Pomidory mają zmięknąć, ale pozostać dalej kostką. Podczas smażenia solimy je i słodzimy. Następnie wrzucamy je do gotującej się zupy.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całkowity czas gotowania to mniej więcej 35 minut. Pokrojoną w paski bazylię dodajemy dopiero gdy zupa znajduje się na talerzu.

Zupa jest bardzo prosta i szybka. Niezwykle aromatyczna, dobrze rozgrzewa i jest dość pożywna jak na brak sycących dodatków.

Proporcje pozwalają uzyskać dwie porcje zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 04.12.2013 22:56
Bardzo,bardzo ciekawa zupa.
marcia7 04.12.2013 11:00
fajna taka zupka
pawel123 04.12.2013 10:03
bardzo fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak