Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z porów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 4 szt
mięso mielone 30 dag
duży serek topiony kremowy 2 szt
cebula
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z porów

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięsko mielone i przesmażamy na złoty kolor (ale tak, żeby to mięsko podzieliło się na malutkie cząstki); na koniec doprawiamy solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę, na wrzącą wrzucamy pokrojone w talarki pory; dodajemy wegety. Proporcje wody i pora powinny być takie, żeby razem tworzyły dość \'konkretna\' prawie-zupę. Kiedy por będzie już prawie ugotowany (ok. 10 min) wrzucamy zawartość patelni i gotujemy jeszcze chwilę. Do małego rondelka wkładamy serki topione, zalewamy ok. szklanką wywaru porowo-mięsnego i na małym ogniu gotujemy stale mieszając aż serki się całkowicie rozpuszczą. Taką zawiesinę przelewamy do garnka z zupą. Próbujemy, jeśli trzeba doprawiamy białym pieprzem i solą. Zupka powinna być delikatnie serowa. Podajemy gorącą z chrupiącą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak