Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pora z kluseczkami jaglanymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na zupę

pory 2 sztuki
serek topiony ziołowy 10 dkg
śmietana 18 proc 2 łyzki
śmietanka słodka 2 łyżki
masło 2 łyżki
wywar warzywny 1 l
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Na kluseczki

kasza jaglana 3/4 szklanki
jajko 1
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
pieprz
sól

Porada

Zupka smakuje wyśmienicie z różnymi dodatkami np. grzankami , groszkiem ptysiowym.....

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pora z kluseczkami jaglanymi

Najpierw gotujemy kaszę opłukaną w wodzie lekko osolonej. Wody dajemy tyle aby wchłonęła ją kasza i po ostudzeniu nie była za rzadka. Następnie pory (białe części) kroimy w cienkie krążki, płuczemy i wrzucamy na patelnię na rozgrzane masełko, lekko dusimy. W garnku zagotowujemy wywar warzywny, dodajemy do niego podduszone pory , lekko solimy i chwilę gotujemy .Serek ziołowy kroimy na drobno wrzucamy do zupy i na wolniutkim ogniu trzymając garnek mieszamy do roszczenia się serka. Na końcu dodajemy obie śmietanki , mieszamy , doprawiamy do smaku.
Do wystudzonej kaszki dodajemy jajko,i mąki ziemniaczanej około 3 łyżki a jeśli za rzadka jest masa to nieco więcej. Do smaku dajemy trochę gałki muszkatołowej. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek kładziemy kluseczki.Ja kładłam łyżeczką do herbaty. Po wypłynięciu na wodę wybieramy łyżką cedzakową i nakładamy do talerzy, zalewamy zupą i smakujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak