Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z podgrzybków

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sezon grzybowy nastał więc i czas na grzybobranie. Przygotowałam zupę z podgrzybków, które uzbierałam będąc w lesie. Zupa wyszła bardzo smaczna, pożywna i szybko została zjedzona.

Składniki:

Składniki:

podgrzybki 700 gramów
masło 3 łyżki
cebula 1 sztuka
bulion mięsny 2 litry
ziemniaki 4 sztuki
jajko 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Zasmażka:

mąka 2 łyżki
masło 3 łyżki
bulion 100 mililitrów

Dodatkowo:

śmietana 30% 200 gramów

Porada

Zupę można zabielić śmietaną. Bulionu do zasmażki dodajemy tyle, aby zasmażka była płynna.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z podgrzybków

Podgrzybki oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić w większe kawałki.

W większym rondlu rozpuścić masło i dodać obraną pokrojoną cebulę i podsmażać do zeszklenia. Dodać przygotowane grzyby i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut.

Do podsmażonych grzybów wlać ugotowany wcześniej bulion i zagotować.

Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 15 - 20 minut na małym ogniu.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dalej gotować na wolnym ogniu dodając rozmącone jajka.

Na koniec, do zupy dodać zasmażkę przygotowaną z masła i mąki rozprowadzoną gorącym bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:29
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak