Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor malinowy

    1,5 kg
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • mleko

    2 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy tymiankiem i bazylią, układamy też kawałki czosnku i cebuli. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. W garnku gotujemy 3 litry wody, wrzucamy mięso i włoszczyznę, solimy. Gotujemy rosół. Następnie wyjmujemy mięso. Pomidory dokładnie miksujemy, dodajemy do nich mleko, wlewamy do rosołu. Gotujemy 5 minut, pieprzymy, w razie potrzeby solimy.
Podajemy z makaronem i natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

18.01.2017 12:10
Uwielbiam :) Już się nie mogę lata doczekać ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat