Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pieczonej papryki i dyni

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kilogram
papryka czerwona 5 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
bulion warzywny 750 mililitr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
tymianek kilka gałązek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pieczonej papryki i dyni

Kroki postępowania

1
Dynię umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki, usunąć nasiona i włóknisty środek, nie obierać ze skóry.
.Dynię ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka.
Krok 1 - Zupa z pieczonej papryki i dyni foto
2
Papryki umyć, osuszyć, pokroić i usunąć nasiona. Paprykę ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec, aż skórka papryki lekko się przypiecze /u mnie trwało to ponad godzinę. Miąższ dyni oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Gorące papryki przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć na 5-10 minut. Następnie obrać ją ze skórki.
Krok 2 - Zupa z pieczonej papryki i dyni foto
3
Masło i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć przez chwilę.
Krok 3 - Zupa z pieczonej papryki i dyni foto
4
Następnie dodać sporą gałązkę świeżego tymianku i dalej smażyć, aż cebula będzie miękka od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Zupa z pieczonej papryki i dyni foto
5
Usunąć tymianek i zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pieczoną paprykę i dynię. Wlać bulion i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować.

Zupę przelać do garnka i podgrzać. Podawać z posiekanymi listkami świeżego tymiankiem.
Krok 5 - Zupa z pieczonej papryki i dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.10.2015 20:59
Misiu na pewno się zmiksuje, ale nawet gdyby nie, to i tak zupa będzie smaczna.
Mala 06.10.2015 19:17
uwielbiam takie
Czarnula666 06.10.2015 18:37
Ciekawy przepis ;) Napewno skorzystam kiedyś z niego ;)
misia53 06.10.2015 11:58
Świetnie wygląda , bardzo apetycznie. Mam jeszcze trochę dyni w lodówce tylko tej kremowej i mam wrazenie ,że ona tak ładnie się nie zmiksuje jak ta pomarańczowa ale chętnie spróbuję własnie z papryką.
Róża1 06.10.2015 09:34
fajny kremik :-)
anemon 06.10.2015 09:10
Następnym razem chętnie wypróbuję Wasze pomysły.
ben-ka 06.10.2015 08:54
Robię podobną zupkę, a dodaję do pieczenia jeszcze cukinię.
Habibi 06.10.2015 08:19
robię podobną zupkę, ale na rosole drobiowy najczęściej :)
anemon 06.10.2015 08:02
Polecam, zupa jest bardzo smaczna.
justynkag 06.10.2015 07:20
Zamierzam zrobić zupę z dyni a ten przepis jest ciekawy.
Dorota76 06.10.2015 07:06
rzeczywiście może być dobra
jagoda5913 06.10.2015 00:55
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak