Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pasternaku i jabłek

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pasternak 2 sztuka
jabłka 2 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 1/2 łyżka
oliwa 1 łyżka
seler naciowy 2 sztuka
bulion drobiowy 1 litr
śmietana 30% 1/2 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
lubczyk świeży kilka listków
sól do smaku
pieprz do smaku

DODATKOWO

orzechy włoskie
majeranek

Porada

*jabłka Granny Smith

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pasternaku i jabłek

W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany i pokrojony pasternak, pokrojony seler naciowy, liść laurowy i lubczyk. Wlać bulion z kurczaka i gotować pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż całość będzie miękka.

Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać.

Podawać z grubo posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i świeżym majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.10.2015 07:43
Ja jestem smakiem pasternaku pozytywnie zaskoczona, bardzo przypadł mi do smaku. Polecam.
misia53 11.02.2015 15:24
Do tej pory pasternak kojarzył mi się tylko z powiedzonkiem " figa z makiem z pasternakiem" a teraz będę kojarzyć z anemonem i pyszną zupką hihi...
Kejti 20.12.2014 08:58
Ciekawa Twoja zupka :-)
anemon 13.12.2014 22:13
Polecam, zupa jest pyszna.
IZABELA29 29.11.2014 10:10
ciekawa jestem jej smaku
Alex_M 11.11.2014 12:42
świetna zupka :)
Triss 11.11.2014 12:24
Ciekawy przepis, takiego nie robilam. :)
kloruś 10.11.2014 21:05
chętnie bym skosztowała!
anemon 10.11.2014 14:00
To też był mój pierwszy kontakt z pasternakiem, trudno określić smak tej zupy, w każdym razie bardzo mi smakowała. Od tego czasu wiele razy już gotowałam różne zupy z samego pasternaku lub mieszając go z innymi warzywami, za każdym razem świetnie smakuje, a poza tym jest on bardzo zdrowy, bogaty w wiele cennych składników m.in. zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz witaminy E oraz ma silne działanie zasadotwórcze. Dlatego myślę, że warto go mieć w swojej kuchni.
olkaaa 10.11.2014 11:20
fajny pomysł
Adamorek 10.11.2014 11:19
bardzo ciekawa
mysza75 10.11.2014 11:15
nie jadłam jeszcze pasternaku, fajna zupka
gosia56 10.11.2014 10:16
na pewno pyszna zupa;)
Anna169Hosz 10.11.2014 10:01
Interesująca propozycja.
pestka 10.11.2014 09:45
takiej zupy jeszcze nie jadłam
Wiktoria29 10.11.2014 09:22
ciekawa jestem smaku tej zupy, jeszcze się nie spotkałam z taką
ben-ka 10.11.2014 09:19
Dla mnie to zupełna nowość,a ja zupki bardzo lubię.
Romanowka 10.11.2014 08:39
Nie jadłam nigdy jeszcze zupy z pasternaku! Musze koniecznie wypróbować bo wygląda bardzo smacznie!
caralajna 10.11.2014 08:20
lubię takie zupy, smaczne połączenie
IZABELA29 10.11.2014 07:58
delikatna w smaku pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak