Zupa z pasternaku i jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pasternak

    2 sztuka
  • jabłka

    2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1/2 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • seler naciowy

    2 sztuka
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • śmietana 30%

    1/2 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • lubczyk świeży

    kilka listków
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

DODATKOWO

  • orzechy włoskie

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany i pokrojony pasternak, pokrojony seler naciowy, liść laurowy i lubczyk. Wlać bulion z kurczaka i gotować pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż całość będzie miękka.

Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać.

Podawać z grubo posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i świeżym majerankiem.
anemon
*jabłka Granny Smith

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 07.10.2015 07:43
Ja jestem smakiem pasternaku pozytywnie zaskoczona, bardzo przypadł mi do smaku. Polecam.
misia53 11.02.2015 15:24
Do tej pory pasternak kojarzył mi się tylko z powiedzonkiem " figa z makiem z pasternakiem" a teraz będę kojarzyć z anemonem i pyszną zupką hihi...
Kejti 20.12.2014 08:58
Ciekawa Twoja zupka :-)
anemon 13.12.2014 22:13
Polecam, zupa jest pyszna.
IZABELA29 29.11.2014 10:10
ciekawa jestem jej smaku
Alex_M 11.11.2014 12:42
świetna zupka :)
Triss 11.11.2014 12:24
Ciekawy przepis, takiego nie robilam. :)
kloruś 10.11.2014 21:05
chętnie bym skosztowała!
anemon 10.11.2014 14:00
To też był mój pierwszy kontakt z pasternakiem, trudno określić smak tej zupy, w każdym razie bardzo mi smakowała. Od tego czasu wiele razy już gotowałam różne zupy z samego pasternaku lub mieszając go z innymi warzywami, za każdym razem świetnie smakuje, a poza tym jest on bardzo zdrowy, bogaty w wiele cennych składników m.in. zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz witaminy E oraz ma silne działanie zasadotwórcze. Dlatego myślę, że warto go mieć w swojej kuchni.
olkaaa 10.11.2014 11:20
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat