Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pajęczyną

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 50 dag
miąższ z dyni 50 dag
wywar warzywny 750 ml
ząbki czosnku 2 sztuka
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pajęczyną

Miąższ z dyni kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm.

Pomidory myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę na krzyż. Układamy wraz z dynią w żaroodpornym naczyniu lub formie o nieprzywieralnym dnie.

Skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy.

Pomidory obieramy ze skórki.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju.

Dodajemy pieczone pomidory i miąższ z dyni. Wlewamy gorący wywar i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Miksujemy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gorącą zupę nalewamy na talerze. Przy pomocy pałeczki do sushi lub wykałaczki malujemy na zupie pajęczynę ze śmietany roślinnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.05.2014 13:39
Zupa pyszności, ale najbardziej podoba mi się ta pajęczynka. Świetny pomysł!
w mojej kuchni 03.05.2014 12:57
rarytasy podane są na talerzu..
Triss 03.05.2014 10:58
super dekoracja.;)
Sylwia26 03.05.2014 10:30
bardzo apetyczna zupa :)
barbara11561 03.05.2014 10:17
świetny pomysł dla niejadków:)
Wiktoria29 03.05.2014 10:02
fajny pomysł na dekoracyjne podanie zupy
pestka 03.05.2014 08:57
bardzo ciekawie podana zupa
Lidzia 03.05.2014 07:50
Wspaniała zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak