Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczki chilli 2-3 sztuki
czosnek 4-5 ząbków
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
parmezan starty do smaku
owoce morza 500 gram
pomidory w puszce 800 krojone
wino białe wytrawne 1,5-2 szklanki
chleb słonecznikowy 4-5 ciemny
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech

Kroki postępowania

1
1. Mieszankę mrożonką wyciągamy wcześniej z zamrażarki aby się rozmroziła (możemy przyspieszyć ten proces zalewając ją ciepłą wodą (UWAGA! Nie gorącą!))
Krok 1 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
2
2. Natkę pietruszki drobno kroimy. (Możemy wykorzystać mrożoną - zawsze w lecie robię zapasy). Zostawiamy nieco pietruszki do dekoracji oraz do posypania po nalaniu zupki do talerzyków.
Krok 2 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
3
3. 3-4 ząbki czosnku ścieramy na drobnej tarce.
Krok 3 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
4
4. Z papryczek wyciągamy nasiona i kroimy na kawałeczki.
Krok 4 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
5
5. Rozgrzewamy oliwę w garnuszku. Wrzucamy na nią pietruszkę, czosnek oraz papryczki. Skręcamy nieco ogień i wszystko razem smażymy 2-3 minuty. UWAGA! - uważamy by nie przypalić czosnku, gdyż robi się on gorzki i może zepsuć cały smak potrawy!
Krok 5 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
6
6. Całość zalewamy winem. Wino musimy odparować tak by została go około 1/4 z wlanej ilości.
Krok 6 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
7
7. Z kromek chleba usuwamy skórki, resztę kroimy na kwadraciki. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Rozkładamy kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. (sprawdzamy czy grzanki są już twarde i chrupiące - to ma być efekt końcowy).

Można wykorzystać do tego jasne pieczywo - używam ciemnego bo jest zdrowsze.
Krok 7 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
8
8. Do garnuszka z odparowanym wywarem dodajemy krojone pomidory z puszki, doprawiamy odrobiną soli. Gotujemy około 12 minut aż pomidory nieco zmiękną.
Krok 8 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
9
9. Dodajemy rozmrożone owoce morza i gotujemy kolejne 15 minut. (pamiętamy, że owoce morza nie potrzebują dużo czasu aby być dobre. Zbyt długie gotowanie może spowodować, że będą gumowate).

Doprawiamy około:
1 - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
2 - 2,5 łyżeczki bazylii
1 - 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Sól i pieprz do smaku.

(Proporcje możemy zmieniać wg własnego uznania)
Krok 9 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
10
10. Na dno naczynia w którym mamy zamiar podać zupkę wykładamy grzanki. Ścieramy na nie pozostałą część czosnku. Przystrajamy pietruszką.
Krok 10 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto
11
11. Nalewamy zupę (jest dość gęsta), wierzch posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.



SMACZNEGO :)
Krok 11 - Zupa z owocami morza - nogami w kuchni, głową we Włoszech foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 07.05.2015 16:44
ciekawe połączenie składników
msmariusz 10.02.2015 23:54
ładnie wygląda , ślinka cieknie
Alex_M 04.03.2014 10:34
rewelacja :)
slonko888 02.03.2014 19:23
na pewno pyszna
adelajda 06.01.2014 08:24
na taką zupkę to się piszę :)
Poison1988 05.01.2014 18:34
Nim jej nie zrobiłam też nie sądziłam, że jest w stanie mi zasmakować. Ale wyszła na prawdę rewelacyjna. Chociaż po dodaniu wina nie wiedziałam jak smakiem wycelować ale dodanie owoców morza wyjaśniło mi sposób postępowania z przyprawami. Do tego uwielbiam ostre potrawy a zupka wyszła dość, dość :)
IwonaDD 05.01.2014 12:24
rewelacyjna zupka!
mysza75 05.01.2014 12:18
boska nazwa, też nie przepadam za owocami morza ale twoja zupkę bym zjadła chętnie, wygląda pysznie :-)
Bernadeta 05.01.2014 09:54
bardzo smaczne
fotoviderek 04.01.2014 23:09
Nie przepadam za owocami morza, ale Twoja zupka wygląda tak apetycznie, że chętnie bym jej spróbował :)
Romanowka 04.01.2014 17:16
Smaczne musi być i nazwę ma super!
Pyszota 04.01.2014 16:16
świetna nazwa
Mira85 04.01.2014 16:10
super propozycja
w mojej kuchni 04.01.2014 16:10
ciekawe danie na talerzu..
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 15:41
Uwielbiam, takie zupy!
gosia56 04.01.2014 15:10
podoba mi się nazwa super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak