Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ogórków małosolnych

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
W każdy sezon ogórkowy robimy je po kilka razy. Ogórki małosolne są niesamowicie smaczne. Wtedy na myśl przychodzą różne smarowidła do kanapek, bo taki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler świeży 1 sztuka
estragon 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
tymianek 2 gałązki
natka pietruszki 0.5 pęczka
młode ziemniaki 600 gramów
ogórki małosolne 500 gramów
masło klarowane 1 łyżka
koperek świeży 0.5 pęczka
śmietana 18% 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy szyi z kaczki, dwóch skrzydełek oraz korpusu. Oczywiście sezonowych warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ogórków małosolnych

Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (tak by przykryła mięso), dodajemy zioła, szczyptę soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny, zmniejszamy płomień, dolewamy szklankę zimnej wody. Gotujemy 40 min. na wolnym ogniu.

W tym czasie myjemy, obieramy warzywa. Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, razem z czosnkiem (z ogórków) podsmażamy na łyżce masła.

Mięso i zioła wyławiamy, studzimy, oddzielamy od kości, dodajemy z powrotem do wywaru.

Warzywa (oprócz ogórków) wrzucamy do zupy, gotujemy aż będą prawie miękkie.

Dodajemy ogórki (z czosnkiem) i posiekany koperek. Gotujemy do miękkości ogórków. W razie potrzeby dolewamy wody.

Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.

Podgrzewamy, nie zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak