Zupa z młodej kapustki z koperkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    1 szt
  • kapusta młoda

    1/4 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1/2 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • koper świeży

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z młodej kapustki z koperkiem foto
Na wrzątek wrzucamy umyte skrzydełko. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy.
Gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie.
Krok 2 - Zupa z młodej kapustki z koperkiem foto
W międzyczasie do zupy dorzucamy obraną i startą na tarce na dużych oczkach marchew i pietruszkę.
Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę, dokładamy do zupy.
Krok 3 - Zupa z młodej kapustki z koperkiem foto
Po ok. 5 minutach dokładamy poszatkowaną kapustę. gotujemy jeszcze ok. 5 minu.
Krok 4 - Zupa z młodej kapustki z koperkiem foto
W kubku rozrabiamy śmietanę w małej ilości wody.
Zabielamy nią zupę energicznie mieszając.
Krok 5 - Zupa z młodej kapustki z koperkiem foto
Po chwili dorzucamy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze 3 minuty.
Krok 6 - Zupa z młodej kapustki z koperkiem foto
Podajemy letnią.
Kolejna letnia propozycja na obiad - to lekka zupa z młodej kapusty z dużą ilością koperku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena87 03.07.2013 20:56
smakowita zupa
Pyszota 03.07.2013 20:36
super zupa.
Marta11 03.07.2013 20:11
fajna zupka
Megg 03.07.2013 20:07
smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat