Zupa z młodej fasolki szparagowej

Zupa z młodej fasolki szparagowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zupa z młodej fasolki szparagowej to świetny pomysł na letni obiad! Zwłaszcza w czerwcu i lipcu, gdy przypada sezon na to pyszne warzywo. Fasolka szparagowa jest wtedy świeża i ma najwięcej witamin.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szaragowa

    1 kilogram
  • ziemniaki

    1 kilogram
  • marchewka

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 szczypta
  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • kości schabowe

    500 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa z młodej fasolki szparagowej

  • zupa z młodej fasolki szparagowej 
  • szybka i smaczna zupa ze szparagów
  • zdrowy, dietetyczny obiad
  • idealna w czerwcu i lipcu

Do dużego gara nalewamy do połowy wysokości zimną wodę, tak aby zapełnić go dodając warzywa. Kości schabowe myjemy, dorzucamy do wody i solimy. Gdy wypłyną szumowiny zbieramy je.

Dorzucamy listki, ziele angielskie i kostkę. Wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler.

Z fasolki obcinamy końce, kroimy na pół i również dorzucamy do całości. Gotujemy przez około 15 - 20 min. Fasolka ma zostać chrupka.

Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku. Smacznego!

Zupa z młodej fasolki szparagowej to nie jedyny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Sprawdź najlepsze propozycje przepisów z fasolką szparagową w roli głównej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat