Zupa z młodego zielonego groszku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek zielony

    2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • masło

  • mąka

  • rosół drobiowy

    6 szklanek
  • koperek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gorącej wody z dodatkiem cukru,soli i 1/2 łyżeczki masła wrzucamy groszek gotujemy niż 6-8 minut,następnie odcedzamy na sitku. Na maśle zasmażamy mąkę mieszając(nie powinna się zarumienić),ale stracić smak surowizny.Zasmażkę rozprowadzamy szklanką rosołu,zagotowujemy,łączymy z pozostałym rosołem,zagotowujemy raz jeszcze jeśli trzeba lekko doprawiamy do smaku.Na talerzu kładziemy odsączony groszek,zalewamy gorącym rosołem i posypujemy koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 16.08.2012 10:56
też robię taką
parysek10 17.07.2012 14:23
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat