Zupa z młodego szpinaku z tartym serem owczym

Zupa z młodego szpinaku z tartym serem owczym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatna zupa krem ze szpinaku, która została wzbogacona tartym serem owczym i orzechami włoskimi.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • szpinak świeży

    1/2 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniak

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • ser owczy

    200 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • masło klarowane

    2 łyżki

Do smaku:

  • Kucharek SMAK WIOSNY

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć szpinak. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w kostkę. Pokroić czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć i posiekać orzechy włoskie. Zetrzeć ser owczy. Umyć, osuszyć i posiekać szczypiorek.

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, czosnek, dodać szpinak, ziemniaki.  Po kilku minutach wlać rosół. Po ugotowaniu  się ziemniaków całość zmiksować na jednolity krem  dodając masło wiejskie, śmietanę. Doprawić do smaku.

Tak przygotowany krem z młodego szpinaku podajemy posypany szczypiorkiem, orzechami i tartym serem owczym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat