Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z młodego szpinaku z tartym serem owczym

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatna zupa krem ze szpinaku, która została wzbogacona tartym serem owczym i orzechami włoskimi.

 

Składniki:

Na zupę:

szpinak świeży 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniak 2 sztuki
rosół z kury Kucharek 1 litr
śmietanka 30% 200 mililitrów
ser owczy 200 gramów
masło 1 łyżka
orzechy włoskie 1 szklanka
szczypiorek 1 pęczek
masło klarowane 2 łyżki

Do smaku:

Kucharek SMAK WIOSNY
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodego szpinaku z tartym serem owczym

Umyć szpinak. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w kostkę. Pokroić czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć i posiekać orzechy włoskie. Zetrzeć ser owczy. Umyć, osuszyć i posiekać szczypiorek.

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, czosnek, dodać szpinak, ziemniaki.  Po kilku minutach wlać rosół. Po ugotowaniu  się ziemniaków całość zmiksować na jednolity krem  dodając masło wiejskie, śmietanę. Doprawić do smaku.

Tak przygotowany krem z młodego szpinaku podajemy posypany szczypiorkiem, orzechami i tartym serem owczym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak