Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z maslaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 50 dag
bulion 1 litr
masło 5 dag
śmietana 0,5 szkl.
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z maslaków

Maślaki obrać, umyć i osączyć. Obgotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w grubsze plastry, mniejsze można zostawić w całości. Cebulę pokroić. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać maślaki - dusić na małym ogniu, aż puszczą sok. Przygotować 1 litr bulionu warzywno - grzybowego, lub warzywnego. Można ugotować ze świeżych warzyw, można z kostki. Wlać do grzybów, wymieszać. Gotować ok. 10 - 15 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę (jeśli ktoś woli gęstszą można dodać mąki). Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Można dodać odrobinę soku z cytryny.
Podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 07.06.2011 22:10
świetne
cukiereczek 30.01.2011 08:41
Zjadłabym taka zupkę ale muszę poczekać na maślaki.
cukiereczek 30.01.2011 08:41
Zjadłabym taka zupkę ale muszę poczekać na maślaki.
ziutula
ziutula 31.12.2010 14:17
smacznego....
justyna111 22.09.2010 17:29
wypróbuję
Lidia11 22.09.2010 14:12
fajny przepis
Katarzyna156 20.09.2010 23:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak