zupa z lina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Lin

    1 kg
  • olej

    4 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona

  • majeranek

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lina sprawić, opłukać. Odfiletować, podzielić na dzwonka. Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar. włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w cienki makaron i udusić na 2 łyżkach oleju. Wywar odcedzić, zalać nim warzywa, zagotować. Filety pokroić w cienkie paski, oprószyć mąką, obsmażyć krótko na ostrym ogniu w 2 łyżkach oleju. Dodać do wywaru z jarzyn razem z tłuszczem. Doprawić solą i pogotować na małym ogniu przez 20 minut. Flaczki zagęścić śmietaną rozmieszaną z łyżeczką mąki. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i papryką. Na wierzch dać posiekaną natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat