Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotki 3
kurek 5-6 garści
masło 4 łyżki
bulion drobiowy 1 litr
tymianek gałązka
orzechy laskowe garść
pieprz, sól
cebula dymka ze szczypiorkiem 0,5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kurek

Szalotkę posiekaj, kurki oczyść, połowę pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni zagrzej 2 łyżki masła, przesmaż szalotki, aż zmiękną, dodaj pokrojone grzyby. Smaż 5 minut, mieszając. W garnku zagotuj bulion, dodaj grzyby z patelni i tymianek, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut. Wyłów tymianek, płyn zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sito i wlej do garnka. Musi mieć idealnie kremową konsystencję. Pozostałe masło rozgrzej na patelni, wrzuć orzechy laskowe, smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj drugą część kurek, smaż 5–7 minut. Pod koniec wrzuć posiekaną dymkę, zamieszaj i dopraw. Na talerze rozlej zupę, połóż solidną warstwę grzybów z dymką. Podawaj z wiejskim chlebem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 29.07.2012 20:30
muszę zrobic
kanu83 29.07.2012 20:30
muszę zrobic
ankaryba 23.07.2012 09:46
musi być pyszna :-)
Kaja35 27.05.2012 09:55
super
Kaja35 27.05.2012 09:55
super
elwal
elwal 01.08.2011 13:11
mmmmm... uwielbiam :)
mala2021 05.06.2011 08:19
fajny przepis, wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak