Zupa z kurczakiem i fistaszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2
  • cebula

    2
  • marchew

    2
  • ziemniaki

    4
  • papryczka chilli

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • kukurydza

    mała puszka
  • por

    1/2
  • orzeszki ziemne

    100 g
  • masło orzechowe

    8 łyżek
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w papryce słodkiej, soli i pieprzu. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażać mięso. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do mięsa, aż całość lekko się zarumieni. Wsypać orzeszki ziemne.
W tym samym czasie obrać marchew i ziemniaki. Marchew pokroić w krążki, ziemniaki w kostkę. Dodać do garnka, całość zalać ciepłym bulionem. Dodać posiekaną papryczkę chili. Zupę dusić ok. 20 minut (do czasu aż warzywa zmiękną).
Po tym czasie do zupy dodajemy masło orzechowe, kukurydzę, por, cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 04.03.2014 13:17
fajny pomysł, smaczne!
Maria 70 04.03.2014 13:10
Z orzechami- lubię.
sylwia_sl 04.03.2014 13:03
brawo za pomysł:)
Gracer 04.03.2014 12:57
ciekawy dodatek fistaszków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat