Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z kiszonych rydzy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rydze
cebula 1
śmietana
sól
Liść laurowy suszony Prymat
angielskie ziele
słonina

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z kiszonych rydzy

Kiszenie rydzy to w tej zupie podstawa jest wiele sposobów więc podaję najprostszy.Rydze należy opłukać wstawić do rondla i sparzyć wrzątkiem tak pozostawić 5minut pod przykryciem.W zależności ile mamy rydzy po odcedzeniu do rydzy dodajemy cebulę.Ja na 1kg.1 cebula średnia pokroić w kostkę 4 listki laurowe,ziele angielskie oraz 3 łyżki soli wymieszać razem, przełożyć do garnka(najlepiej ceramiczny gliniany)nie koniecznie.przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce na 2-4 dni.kiedy grzybki są gotowe(kwaskowe)możemy zacząć gotować naszą zupkę,na 1itr wody garść kiszonych rydzy gotujemy 10min.słoninkę zrumienić dodać śmietanę i gotowe. najlepiej smakuje z całymi ziemniakami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 29.09.2013 16:48
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak