zupa z kiszonych rydzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

  • cebula

    1
  • śmietana

  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • angielskie ziele

  • słonina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiszenie rydzy to w tej zupie podstawa jest wiele sposobów więc podaję najprostszy.Rydze należy opłukać wstawić do rondla i sparzyć wrzątkiem tak pozostawić 5minut pod przykryciem.W zależności ile mamy rydzy po odcedzeniu do rydzy dodajemy cebulę.Ja na 1kg.1 cebula średnia pokroić w kostkę 4 listki laurowe,ziele angielskie oraz 3 łyżki soli wymieszać razem, przełożyć do garnka(najlepiej ceramiczny gliniany)nie koniecznie.przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce na 2-4 dni.kiedy grzybki są gotowe(kwaskowe)możemy zacząć gotować naszą zupkę,na 1itr wody garść kiszonych rydzy gotujemy 10min.słoninkę zrumienić dodać śmietanę i gotowe. najlepiej smakuje z całymi ziemniakami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 29.09.2013 16:48
Ciekawy pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat