Zupa z kiszonych ogórków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości wędzone

    2 szt
  • kostki rosołowe

    2 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • ogórki kiszone

    1 słoik
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • liść laurowy

    1 szt
  • śmietana

    1 szkl
  • mąka

    1 łyżka
  • koperek

    do posypania
  • cebula

    1 szt
  • przyprawa kucharek

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować wywar z kości. Tak żeby było około 6 szklanek wywaru. Dodać kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy na malutkim ogniu.Ogórki obieramy ze skórki trzemy na tarce z dużymi oczkami i odciskamy. Sok wlewamy do wywaru. Dodajemy też zalewę ze słoika (ilośc dowolna, zależy jakie kto lubi kwaśne). Natomiast starte już ogórki podsmażamy chwilkę na patelni na podgrzanym smalcu. Posypujemy je mąką i jeszcze chwilkę smażymy (około 5 minut). Taką zasmażkę ogórkową wrzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Posiekaną drobno cebulkę podsmażamy z przyprawą Kucharek i dodajemy do zupy.
Po zestawianiu z ognia dopiero dodajemy śmietankę. Przed podaniem każdą porcję posypujemy posiekanym koperkiem. Można podać z chlebkiem lub ziemniaczkami okraszonymi boczkiem - jak kto woli. SMACZNRGO.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 31.10.2013 20:22
smaczna zupka :)
MAŁY 28.05.2011 19:56
pycha
IZABELA29 27.05.2011 11:06
mi najbardziej smakowała robiona przez mamę w domu rodzinnym.
misia53 26.05.2011 19:18
u każdej gospodyni zupa ogórkowa inaczej smakuje ....ale zawsze dobra!
ben-ka 26.05.2011 18:51
zazwyczaj gotuję na żeberkach ale każda opcja jest dobra - zupa pyszna!
jogobella231 24.03.2011 14:34
pycha
Ania67 16.03.2011 08:43
Fajna zupka
AgaS10 10.03.2011 06:45
czyli ogórkowa...pycha:)
Kuchareczekjeden 01.03.2011 18:40
robimy...lubimy
Kuchareczekjeden 01.03.2011 18:40
robimy...lubimy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat