Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z karpia z sakiewkami
Zupa:
1. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu.
2. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
3. Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny.
4. Seler naciowy kroję drobno i podsmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.
5. Karpia obieram z mięsa i część dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek.
6. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę.
Sakiewki:
1. Mąkę przesiewam, przesypuję do miski, dodaję sól, olej i gorącą wodę.
2. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto. Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe.
3. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki.
4. Wodę zagotowuję w garnku i wrzucam do niej sakiewki.
5.Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu.
Zupę podaję z sakiewkami, czerwonym pieprzem i natką pietruszki.