Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z karpia z sakiewkami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, zabielana zupa z karpia, taka jak robiła moja babcia. Podaję ją z sakiewkami z farszem z karpia. Pachnie świętami.

Składniki:

Zupa:

marchewka 1 sztuka
seler 1 kawałek
por 1 sztuka
selery naciowe 3 gałązki
karp dzwonka 70 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
natka pietruszki 4 gałązki
masło 82% 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana kremówka 80 mililitrów

Sakiewki:

mąka pszenna 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
woda 80 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z karpia z sakiewkami

Zupa:

1. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu.

2. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

3. Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny.

4. Seler naciowy kroję drobno i podsmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.

5. Karpia obieram z mięsa i część dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek.

6. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę.

Sakiewki:

1. Mąkę przesiewam, przesypuję do miski, dodaję sól, olej i gorącą wodę.

2. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto. Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe.

3. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki.

4. Wodę zagotowuję w garnku i wrzucam do niej sakiewki.

5.Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu.

Zupę podaję z sakiewkami, czerwonym pieprzem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.01.2019 10:49
No takiej zupy z karpia jeszcze nie jadłam,robię z karpia ale z grzankami.;) Przepis mi się podoba.;)
bietka 16.01.2019 09:59
Bardzo fajny przepis :)
Babeczka35 16.01.2019 06:10
Nie jadłam jeszcze takiej zupy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak