Zupa z karpia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    50 dag
  • marchew

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • groszek zielony

    5 dag
  • śmietana 30%

    100 ml
  • woda

    1,5 litra
  • przyprawa uniwersalna

    1/2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego karpia pokrój na mniejsze porcje. Rybę przełóż do garnka. Wlej wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną. Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Marchewkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut. Z mąki i masła przygotowuj zasmażkę. Dodaj do wywaru i wymieszaj. Następnie do zupy dodaj zielony groszek. Gotuj 5-7 minut. Śmietanę dokładnie wymieszaj trzepaczką z żółtkiem. Cały czas mieszając wlewaj masę do zupy (nie gotuj). Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 08.01.2015 07:12
Mi będzie smakowała
pajbek 01.01.2015 16:54
Musi być pyszna :-)
Grazyna0211 01.01.2015 16:32
smacznie się zapowiada
wwwiolka 01.01.2015 15:48
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat