Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kapusty z pomidorami i kaszą jaglaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Baza

udka kurczaka 0,5 kg
marchewka 2 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sól
pieprz

Dodatki

kapusta 700 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 sztuka
kasza jaglana 135 gram (suchej)
masło 1 łyżka
smietana 18% 3 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kapusty z pomidorami i kaszą jaglaną

Jeśli mamy kuchenkę gazową to cebulę nabijamy na widelec i przypalamy bezpośrednio nad ogniem. Jeśli nie mamy gazowej to przypalamy na suchej patelni. Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki bazy i zalewamy 2,5 litra wody. Solimy, pieprzymy i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Gotową bazę przecedzamy przez sitko. Udka skubiemy na drobne kawałki i odkładamy na bok. Marchewkę kroimy w kostkę i też odkładamy. Pietruszka nie będzie już potrzebna.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekaną kapustę i smażymy aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Podlewamy winem i gotujemy aż wino odparuje. Całość wrzucamy do odcedzonej zupy. Dodajemy pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.09.2014 21:41
ciekawa zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak