Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kalarepą w rosole

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1/2 kg
kalarepa 3 sztuki
sól 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
białe wino 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki posiekanej
imbir 2 plasterki świeżego
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kalarepą w rosole

Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyć płomień na mały, gotować 1 1/2 godz. Odrzucić plasterki imbiru. Tymczasem obrać kalarepę, odkroić twardą nasadź, pokrajać w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeciąć na pół. Wsypać do rondla z wrzącą wodą, gotować minutę, odcedzić, przepłukać zimną wodą, osączyć, dodać do zupy, gotować do miękkości około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak