Zupa z jarmużem i bazylią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    4 liście
  • ziemniaki

    6
  • marchew

    2
  • sól

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    do smaku
  • kostka rosołowa

    1
  • śmietana 12-procentowa

    2 (do gotowania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchew obieramy,następnie myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy kostkę rosołową i wstawiamy na gaz. Liście jarmużu myjemy pod zimna , bieżącą wodą. Z liści jarmużu wykrawamy twarde łodygi, a pozostałą część szatkujemy. Gdy warzywa będą już lekko miękkie dodajemy pokrojone liście jarmużu i gotujemy aż do uzyskania miękkości. Przyprawiamy według uznania bazylią , solą i pieprzem. Na koniec zabielamy zupę 2 łyżkami śmietany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babajaga1969 06.10.2012 15:48
zdrowa i sezonowa
Bernadeta1 05.10.2012 00:20
bardzo lubię zupę jarzynową zwłaszcza z młodych jarzyn
Mysiunia 25.08.2012 19:02
jaka dobra :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat