Zupa z fasolki szparagowej z ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    500 g (zielona i żółta)
  • marchew

  • pietruszka

  • seler

    mały
  • ząbki czosnku

    2
  • ryż brązowy

    4 łyżki
  • pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • przecier pomidorowy

    100 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • woda

    1 litr
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • tymianek

    szczypta
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie łączymy z jogurtem i odrobiną gorącego wywaru z zupy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką ,mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,słodką papryką i szczyptą tymianku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 04.02.2015 15:09
i można się smacznie najeść do syta...
Magda60 04.02.2015 14:15
pyszna zupka
molanka 04.02.2015 14:07
idealna na chłodne dni
Franciszek 04.02.2015 12:09
Te kolory zachęcają do zjedzenia
Futka 04.02.2015 11:13
Znakomita i bardzo smakowita zupka :)
Kluska_87 04.02.2015 11:10
pyszna zupa !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat