Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia szt (mała lub pół większej)
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir starty 3 cm
kurkuma 1 łyżeczka
chilli 1/2 lyżeczki
curry 1/2 łyżeczki
mleko kokosowe 1 puszka
bulion warzywny 0,5 l
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Możemy podawać z zielona pietruszką, kolendrą lub podprażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynię wraz ze skórą dzielimy na 6 części. Oczyszczamy z pestek. Układamy na blaszce i wkladamy do piekarnika na 160 st. c na okolo20 min- (do miękkości).
Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę- szklimy. Następnie dodajemy posiekany imbir i czosnek- smażymy chwilkę. Następnie dodajemy kurkumę, curry i chilli i jeszcze chwilkę razem podsmażamy.
Upieczoną dynię oddzielamy od skóry łyżką i wrzucamy do garnka. całość chwilę podsmażamy, mieszając.
Dolewamy mleczko kokosowe- mieszamy. Blenderem dokładnie miksujemy zupę do gładkiej konsystencji. następnie dolewamy bulion. Mieszamy Doprawiamy gałką muszkatołową i ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 18.10.2016 14:05
dobra zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak