Zupa z duszonych porów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    1 szt
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • marchewka

    1 szt
  • szczypior

    1 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda

  • bulion warzywny

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z duszonych porów foto
Pora myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą z oliwek wykładamy por, dusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą.
Krok 2 - Zupa z duszonych porów foto
Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki)i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą).
Krok 3 - Zupa z duszonych porów foto
Pyszna i pachnąca! mniam:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 19.04.2015 09:01
ciekawy pomysł na zupę
Margo1 08.06.2013 15:10
muszę spróbować zrobić
Sroczka 19.02.2013 22:22
Doskonała zupka. Z chęcią taką bym zjadła.
kokoszka 19.02.2013 20:17
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat