Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na zupę:
-
wywar warzywny
1.5 litra -
soczewica czerwona
1 szklanka -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
marchew
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
seler
0.4 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
ziele angielskie
3 sztuki -
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka -
ogórek kiszony
3 sztuki -
olej do smażenia
2 duże łyż.
Przepis i sposób przygotowania Zupa z czerwonej soczewicy z kiszonym ogórkiem
Soczewicę myjemy, przelewając ją wodą na sicie. Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy i podsmażamy.
Do garnka wlewamy wywar warzywny, dodajemy cebulę z czosnkiem, a na patelni podsmażamy obraną i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i kawałek selera.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i gotujemy. Do zupy wkładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawy: starty lub mielony imbir, sól i pieprz, mieloną ostrą paprykę, odrobinę curry i jeżeli ktoś lubi kilka zmiażdżonych nasion kolendry.
Do gotującej zupy przekładamy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy do miękkości warzyw.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do zupy i gotujemy 5-7 minut.
Zupę podajemy z pieczywem.
Jeżeli nie mamy koszonych ogórków, to zamiennie możemy do zupy dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę.![]()
Komentarze (4)