Zupa z czerwonej soczewicy z kiszonym ogórkiem

Zupa z czerwonej soczewicy z kiszonym ogórkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Zupa z czerwonej soczewicy z kiszonym ogórkiem - smaczna, bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa na zimowe dni.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zupę:

  • wywar warzywny

    1.5 litra
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    0.4 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • ogórek kiszony

    3 sztuki
  • olej do smażenia

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę myjemy, przelewając ją wodą na sicie. Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy i podsmażamy.

Do garnka wlewamy wywar warzywny, dodajemy cebulę z czosnkiem, a na patelni podsmażamy obraną i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i kawałek selera.

Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i gotujemy. Do zupy wkładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawy: starty lub mielony imbir, sól i pieprz, mieloną ostrą paprykę, odrobinę curry i jeżeli ktoś lubi kilka zmiażdżonych nasion kolendry.

Do gotującej zupy przekładamy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy do miękkości warzyw.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do zupy i gotujemy 5-7 minut.

Zupę podajemy z pieczywem.

ben-ka
Jeżeli nie mamy koszonych ogórków, to zamiennie możemy do zupy dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.01.2019 20:10
Jeszcze nie robiłam zupy z czerwonej soczewicy z kiszonym ogórkiem, ciekawa jestem jak smakuje ?

bietka

29.01.2019 18:41
Przy najbliższej okazji ugotuję :)

ben-ka

28.01.2019 21:39
BIETKA, to pyszna zupa, ugotuj , nam bardzo smakuje.

Babeczka35

28.01.2019 14:36
Bardzo smakowita zupa. Lubię taką.

Basiliana

28.01.2019 12:30
Podoba mi się Twój przepis. Też ostatnio eksperymentuję z soczewicą. Ogórek kiszony na pewno dobrze się z nią komponuje.

ben-ka

28.01.2019 15:55
Tak, ogórek dodaje tej zupie "smaczku " :)

Bożena Matuszczyk

28.01.2019 09:58
Pożywna zupa w sam raz na zimowe dni.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat