Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej soczewicy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

soczewica czerwona 200 g
woda 1,5 l
marchewka 2 szt.
ziemniaki 2 szt.
cebula biała 0,5 szt.
czosnek 1 ząbek

Sos

cebula 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
kumin 1 łyżeczka
tymianek 1/3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy

Soczewicę opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać do niej obrane w pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Cebulę pokroić w kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na oleju i dodać do soczewicy. Wszystko razem gotować ok. 20minut. Po tym czasie gdy warzywa już zmiękną zupę należy zmiksować.
Cebulę na sos kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle aż się zeszkli, dodajemy paprykę słodką, trochę ostrej papryki, tymianek i zmielony kumin.
Zupę podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.08.2016 08:08
Dobra zupa
EWI 01.12.2015 14:11
uwielbiam takie zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak