Zupa z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • soczewica czerwona

    2 szkl
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1/2 szt
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku

Grzanki czosnkowe

  • chleb tostowy

    2 kromki
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, zalać wodą.
Krok 2 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Dodać marchewkę i pietruszkę, gotować do miękkości.
Krok 3 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Grzanki: Chleb tostowy natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posmarować masłem, pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
Krok 4 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła
Krok 5 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę.
Krok 6 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Połączyć z zupą, dodać podsmażoną cebulę, pozostałe masło, zagotować.
Krok 7 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
RenataZ-et
Zupa z czerwonej soczewicy jest bardzo smaczna i pożywna. Łatwa i szybka do przygotowania bo bez wcześniejszego zamaczania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat