Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej soczewicy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

soczewica czerwona 2 szkl
marchewka 1 szt
pietruszka 1/2 szt
cebula czerwona 1/2 szt
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku

Grzanki czosnkowe

chleb tostowy 2 kromki
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek

Porada

Zupa z czerwonej soczewicy jest bardzo smaczna i pożywna. Łatwa i szybka do przygotowania bo bez wcześniejszego zamaczania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, zalać wodą.
Krok 1 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
2
Dodać marchewkę i pietruszkę, gotować do miękkości.
Krok 2 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
3
Grzanki: Chleb tostowy natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posmarować masłem, pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
Krok 3 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
4
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła
Krok 4 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
5
Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę.
Krok 5 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
6
Połączyć z zupą, dodać podsmażoną cebulę, pozostałe masło, zagotować.
Krok 6 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto
7
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Krok 7 - Zupa z czerwonej soczewicy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak