Zupa z czereśni

Zupa z czereśni

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, lekko pikantna zupa wybornie smakuje na ciepło, a w upalne dni, podana na zimno, orzeźwia.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • czereśnie

    500 gramów
  • cukier palmowy

    2 łyżki
  • estragon

    1 gałązka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • liście limonki kaffir

    2 sztuki
  • esencja waniliowa

    0.25 łyżeczki
  • grenadina

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    0.5 łyżeczki
  • kardamon mielony

    0.5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda zimna

    250 mililitrów
  • makaron Farfale

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Czereśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, by owoce puściły sok.

Zalewamy zimną wodą (1,2 l), dodajemy estragon, papryczkę, liście kaffiru, esencję waniliową, grenadynę, cynamon i kardamon. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min.

W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy cukrem.

Podajemy z ugotowanym makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat