zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    3 szklanki
  • cukinia

    200 g
  • fasolka szparagowa

    150 g
  • dynia

    5-10 świeżych kwiatów
  • cebula biała

    1 średnia
  • czosnek

    2 ząbki
  • mleko kokosowe

    3/4 szklanki
  • sos sojowy

    do smaku
  • ocet winny

    do smaku
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło

    do smażenia
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
Kwiaty dyni oczyścić, odciąć same płatki.
Krok 2 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
Cukinię i fasolkę szparagową (szabelek) pokroić na mniejsze części i wrzucić do samego wywaru z włoszczyzny. Gotować 5-10 minut.
Krok 3 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
W między czasie obrać cebulę i czosnek, rozdrobnić i podsmażyć na maśle z łyżeczką cukru.
Do zupy dodać cebulkę i mleko kokosowe. Doprawić kurkumą, solą, pieprzem, sosem sojowym i octem winnym. Gotować razem 2-3 minuty.
Krok 4 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
Następnie część warzyw odcedzić, a resztę zmiksować dla gęstości. Następnie połączyć z powrotem. Można zmiksować też całość zupy lub w ogóle tego nie robić. :)
Krok 5 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
Zupę podgrzać tylko do punktu wrzenia. Zdjąć z gazu i wtedy dodać kwiaty podarte rękoma na mniejsze części. Jeden kwiat zostawić do dekoracji.
Krok 6 - zupa z cukinii, fasolki szparagowej i kwiatów dyni foto
Zupę przykryć i odstawić aż nabierze smaku. Przed podaniem tylko podgrzać lekko. Podawać udekorowane świeżymi płatkami kwiatów.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 29.07.2014 09:16
Zachęcająca, świetne kolory !
EmciaPichci 25.07.2014 07:20
bardzo ciekawa ta zupka :) chętnie spróbuję :)
anemon 24.07.2014 22:32
U Ciebie jak zwykle oryginalnie i z pomysłem, a kolorem zupy można się zachwycać bez końca.
Renata22 24.07.2014 21:37
wspaniałe, pyszne połączenie!
cukiereczek 24.07.2014 17:58
bardzo apetyczna
Edith85 24.07.2014 15:45
ciekawa zupka, chętnie wypróbuję
Gracer 24.07.2014 15:16
interesujące połączenie
mysza75 24.07.2014 14:53
jaka fajna i ciekawa zupa
Alex_M 24.07.2014 14:33
wow! ale rewelacyjna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat