Zupa z cielęciny zwana "Mariacką"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowy

    1,5 litr
  • cielęcina

    30 dag
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • żółtko jaja

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Koperek suszony Prymat

    3 łyżki
  • żółty ser starty

    1 filiżanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwukrotnie przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 12.04.2012 19:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat