Zupa z ciecierzycy z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 puszka
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • pomidory

    5 szt
  • bulion

    3 szklanki
  • makaron

    2 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany tymianek i smażyć aż cebula się zeszkli.

Dodać ciecierzycę i pomidory oraz wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie odlać 3 szklanki zupy do osobnego naczynia. Zmiksować blenderem całą zupę aż powstanie gładka masa.

Wlać z powrotem 3 szklanki odlanej wcześniej zupy, wrzuć makaron i gotować aż makaron będzie al dente (8-10 minut). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane listkami tymianku i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 08.03.2014 08:07
uwielbiam zupę z ciecierzycy ....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat