Zupa z ciecierzycy i ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • ziemniaki

    500 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • koperek

    1 pęczek
  • ciecierzyca

    500 gotowana
  • cebula

    2 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż zmiękną, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez minutę intensywnie mieszając. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
3. Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą do smaku i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 - 4 minut.
4. Odlewamy 1/3 zupy (płyn razem z gęstym), pozostałe 2/3 miksujemy. Obie części zupy ponownie ze sobą mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 13.09.2012 08:18
@pacpaw Do zupy polecam odmianę Kabuli, ma fajną kremową konsystencję.
pacpaw 12.09.2012 18:29
taka ciecierzyca w zupce chodzi za mną już od dłuższego czasu. Jaki kolor ciecierzycy polecasz?
Agiatis 29.03.2012 08:44
Nie miałam jeszcze okazji aby wypróbować takiego połączenia smaków - wygląda bardzo apetyczne:)
cris04 19.03.2012 15:18
Bardzo lubię taka zupkę.
Justyna Jussstiii 19.03.2012 13:59
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat