Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 1/2 szkl.
ciecierzyca 1/2 puszki
rosół 3 szkl.
sok pomidorowy 1 szkl.
koncentrat pomidorowy 3 łyżecz.
feta 100 g
natka pietruszki 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju w rondlu, dodaję pod koniec smażenia posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę.
Krok 1 - Zupa z ciecierzycy i soczewicy foto
2
Wtedy dodaję rosół i sok pomidorowy, doprowadzam do zagotowania, dodaję soczewicę i gotuję ok. 15-20 minut aż napęcznieje. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy.
Krok 2 - Zupa z ciecierzycy i soczewicy foto
3
Na koniec dodaję osączoną z zalewy ciecierzycę i gotuję jeszcze ok. 3-5 minut. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki i mieszam. Ser feta kroję w niewielką kosteczkę. Do miseczek nalewam zupę, na wierzch każdej kładę po kilka kostek fety i gałązkę natki pietruszki.
Krok 3 - Zupa z ciecierzycy i soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 23.07.2013 12:03
muszę spróbować coś takiego
Kolorowa 23.07.2013 11:23
Lubię takie zupy ;)
Paolcia 23.07.2013 10:29
smaczna i zdrowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak