Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    1/2 szkl.
  • ciecierzyca

    1/2 puszki
  • rosół

    3 szkl.
  • sok pomidorowy

    1 szkl.
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżecz.
  • feta

    100 g
  • natka pietruszki

    2 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z ciecierzycy i soczewicy foto
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju w rondlu, dodaję pod koniec smażenia posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę.
Krok 2 - Zupa z ciecierzycy i soczewicy foto
Wtedy dodaję rosół i sok pomidorowy, doprowadzam do zagotowania, dodaję soczewicę i gotuję ok. 15-20 minut aż napęcznieje. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy.
Krok 3 - Zupa z ciecierzycy i soczewicy foto
Na koniec dodaję osączoną z zalewy ciecierzycę i gotuję jeszcze ok. 3-5 minut. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki i mieszam. Ser feta kroję w niewielką kosteczkę. Do miseczek nalewam zupę, na wierzch każdej kładę po kilka kostek fety i gałązkę natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 23.07.2013 12:03
muszę spróbować coś takiego
Kolorowa 23.07.2013 11:23
Lubię takie zupy ;)
Paolcia 23.07.2013 10:29
smaczna i zdrowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat